Tel Tel Pastane Açması

Tam Ölçü Tarifi İçin Malzemeler
• 1 su bardağı süt
• 1 su bardağı su
• Yarım su bardağı sıvı yağ
• 1 adet yumurta (içine)
• 2 adet yumurta (sarısı üzerine akı içine)
• 3 yemek kaşığı şeker
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 paket kurumaya (küçük paket)
• 6 su bardağı+2 yemek kaşığı un İçine sürmek için 200 gr Asilköy tereyağı
• Dışı için susam-çörekotu

Hakiki Pastane Açması (Asilköy Tereyağlı Tel Tel) Tam Ölçü Tarifi Yapılışı
Mis gibi tereyağı kokan açmayı evde kendi yapmak istemez ki.
1. Süt ve su bir cezveye alınarak el yakmayacak şekilde ılıtılır.
2. 6 su bardağı un ve maya yoğurma kabına alınır karıştırılır ve ortası açılır.
3. Su, süt ve sıvı yağ eklenir.
4. Bir yumurtanın tamamı ve iki yumurtanın beyazı eklenir.
5. Tuz ve şeker eklenir ve karıştırılır. 2 yemek kaşığı un yavaş yavaş elenerek yoğurulur.
6. Hamur toplandıktan sonra yoğurma işlemine 5 dk. devam edilir.
7. Üzeri kapatılarak ılık bir ortamda yarım saat mayalandırılır.
8. Elimiz ve tezgah hafif unlanır. Hamur tezgaha alınır.
9. Havasını söndürmemeye dikkat edilirken şekil verilir ve 14 eşit bezelye ayrılır.
10. Yine havasını söndürmeden bezeler yapılarak yağladığımız tezgaha dizilir.
11. Beze işlemi bitince ilk bezden başlayarak elimizle hafif bastırılır ve üzerine bir tatlı kaşığı Asilköy tereyağı konulur.
12. Yine ilk bezden başlayarak yağladığımız zeminde elimizle pasta tabağı büyüklüğünde açılır. İkiye katlanır.
13. Kısa kenarından rulo halinde sarılarak kenara alınır.
14. Hepsi bitince yine ilk sardığımızdan başlayarak dikkatli bir şekilde burgu yapılarak şekil verilir, tepsiye dizilir.
15. Tepsi mayası için 30 dk bekletilir ve yumurta sarısı ve susam-çörekotu serpilerek 250 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Leave a Reply